De förmågor vi ska träna och bli bättre på i detta tema är:
Syfte
Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förståelse för hur bildbudskap utformas i olika medier. Undervisningen ska också ge eleverna möjligheter att diskutera och kritiskt granska olika bildbudskap...
..använda sina kunskaper om olika typer av bilder i det egna bildskapandet...
Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utifrån personliga erfarenheter och aktuella händelser uttrycka och pröva sina ställningstaganden i möten med andra uppfattningar. Därigenom ska eleverna stimuleras att engagera sig och delta i ett öppet meningsutbyte om samhällsfrågor.
Undervisningen ska ge eleverna möjligheter att använda och utveckla kunskaper och redskap för att formulera egna och granska andras argument i sammanhang där kunskaper i biologi, fysik och kemi har betydelse. Därigenom ska eleverna ges förutsättningar att hantera praktiska, etiska och estetiska valsituationer som rör hälsa, energi, teknik, miljö, samhälle, naturbruk och ekologisk hållbarhet.
Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt tal- och skriftspråk så att de får tilltro till sin språkförmåga och kan uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syften. Det innebär att eleverna genom undervisningen ska ges möjlighet att utveckla språket för att tänka, kommunicera och lära.
Förmågor
- kommunicera med bilder för att uttrycka budskap.
- analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner.
- uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv.
- söka information om samhället från medier, internet och andra källor och värdera deras relevans och trovärdighet.
- formulera sig och kommunicera i tal och skrift.
- granska information, kommunicera och ta ställning i frågor rörande hälsa, energi, teknik, miljö, samhälle, naturbruk och ekologisk hållbarhet.
- Fotografering och filmande samt redigering i datorprogram
- Reklam- och nyhetsbilder, hur de är utformade och förmedlar budskap
- Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala centrala begrepp i arbetsområdet och om bilders utformning och budskap.
- Informationsspridning, reklam och opinionsbildning i olika medier.
- Vad demokrati är och hur demokratiska beslut fattas. Det lokala beslutsfattandet, till exempel i elevråd och föreningar. Hur individer och grupper kan påverka beslut.
- Politiska val och partier i Sverige. Riksdagen och regeringen och deras olika uppdrag. Politiska skiljelinjer i aktuella politiska frågor som har betydelse för eleven.
- Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser.Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder och digitala medier som hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar